Pyszna wieprzowina w stylu bałkańskim to idealna propozycja dla wszystkich osób, które lubią niebanalne i wyraziste dania.
Przygotowanie tej potrawy nie jest trudne, a z pewnością zachwyci wszystkich domowników i gości. Ten sposób przygotowywania wieprzowiny pochodzi z Serbii i jest doskonałym sposobem na skosztowanie bałkańskiej kuchni.
Składniki:
- 1 kg ładnego kawałka wieprzowiny, najlepiej sprawdzi się karkówka
- 2 kg ziemniaków średniej wielkości
- 1 łyżka ostrej musztardy, np. sarepskiej lub kozackiej
- 2 łyżki podgrzanego keczupu pikantnego
- 2 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- majeranek
- mielony pieprz
- sól 2 łyżeczki
- świeżo rozgnieciony kminek 1 łyżeczka
Przygotowanie potrawy:
Mięso dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w grubsze plastry. Jeśli kawałki posiadają duże ilości tłuszczu należy go wyciąć. Musztardę, keczup, olej, majeranek, pieprz, sól i kminek wymieszać ze sobą, aż powstanie aromatyczna marynata. Dokładnie pokryć nią każdy kawałek mięsa i odłożyć na około 2 godziny do lodówki.
Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki lub cząstki. Naczynie żaroodporne posmarować dokładnie tłuszczem. Na jego spodzie ułożyć pokrojone ziemniaki, a na nich zamarynowane kawałki mięsa. Jeśli w misce, w której marynowana była wieprzowina pozostało jeszcze trochę marynaty można wlać ją do naczynia żaroodpornego. Całość przykryć folią aluminiową.
Piekarnik z termoobiegiem rozgrzać do 200 stopni Celsjusza i umieścić w nim naczynie, na środkowym ruszcie. Dnie piec przez około 40 minut, a po tym czasie zdjąć folię aluminiową i kontynuować pieczenie jeszcze przez około 25 minut.