Z tym daniem obiad zawsze będzie udany: Te pieczone klopsiki wygrywają w moim domu.

Nie są to zwykłe klopsiki! Ich smak i sposób przygotowania są zupełnie wyjątkowe! Jestem pewna, że cała Twoja rodzina będzie zachwycona tę nową wersją znanego i lubianego dania. Myślę, że może stać się ona nawet Twoim nowym, popisowym daniem obiadowym!

Składniki

  • Mielona wieprzowina – 450 g
  • Pieczarki – 300 g
  • Twardy ser – 80 g
  • Cebula – 1 sztuka
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Ryż – 175 g
  • Woda – 160 ml
  • Pomidor – 2 sztuki
  • Sok pomidorowy – 200 ml
  • Mąka pszenna – 3 łyżki
  • Śmietana – 4-5 łyżek
  • Koper – 1 łyżeczka
  • Cukier – 1 łyżeczka
  • Sól – do smaku
  • Czarny pieprz (mielony) – do smaku

Przygotowanie

Ugotuj ryż. Odłóż na bok do ostygnięcia. Obierz cebulę, pokrój na 6 części. Zmiel ją w blenderze z grzybami i czosnkiem. W osobnej misce rozdrobnij mięso dłońmi. Dodaj do mięsa posiekaną mieszaninę z pieczarkami, schłodzony ryż, sól i pieprz. Zetrzyj twardy ser na tarce. Posiekaj koperek.

Dodaj oba te produkty do przygotowanego mięsa. Wymieszaj składniki. Przed uformowaniem klopsików zwilż ręce zimną wodą. Następnie przejdź do formowania kulek. W formie ułóż kulki mięsne w 1 warstwie. Pokrój pomidory na plasterki. Dodaj do niech sok. Następnie dodaj cukier. Wszystko dobrze wymieszaj.

Dodaj śmietanę. Wymieszaj ponownie wszystkie składniki. Rozpuść mąkę w wodzie. Upewnij się, że nie ma żadnych grudek. Wymieszaj obie mieszanki: pomidorową i mąkę. Zalej nią klopsiki w formie. Ustaw temperaturę piekarnika na 180 ° C. Przykryj naczynie folią. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez godzinę.

Smak dania jest naprawdę niesamowity! Grzyby wprowadzają do dania nowe nuty smakowe, a pulpety są delikatne i soczyste. Smacznego!

Comments
Loading...
error: Treść zabezpieczona !!