Domownicy zjedli cały w jeden dzień: Przepis na ten pyszny sernik karmelowy – Błyskawicznie znika z talerza.

Przedstawiam Wam przepis na pyszny i piękny deser! Może go przygotować nawet początkujący kucharz. Efekt smakowy gotowego deseru jest wręcz niezapomniany. Wszyscy domownicy i goście będą prosić o dokładkę!

Składniki

Do ciasta

  • 2 łyżki kakao
  • 120 g masła
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Do nadzienia

  • 180 g skondensowanego mleka
  • 2 łyżki skrobi
  • 350 g twarożku
  • 150 gr suszonych śliwek
  • 2 jajka

Przygotowanie

Roztop masło i wymieszaj z kakao. Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie dodaj śmietanę i wsyp cukier. Dobrze wymieszaj. Następnie dodaj masę czekoladową do tej mieszanki i ugnieć z niej ciasto. Weź naczynie do pieczenia i połóż na nim pergamin.

Ciastem wyłóż dno i boki formy. Pozostawiamy 1/3 część ciasta na później. Przygotowanie nadzienia. Dobrze zmiel twaróg z jajkami. Następnie dodaj skrobię i mleko skondensowane. Następnie włóż wszystko do miski blendera i zmiel z maksymalną prędkością.

Zalej śliwki gorącą wodą na pięć minut. Po tym czasie wyjmij je i ułóż na dnie formy. Wlej nadzienie na wierzch. Pozostałe ciasto zetrzyj za pomocą tarki. Następnie posyp nim wierzch nadzienia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz w nim sernik przez 45 minut. Po tym czasie wyjmij go i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego!

Comments
Loading...
error: Treść zabezpieczona !!