Kruche ciasteczka są bardzo popularne. Nie jest trudno je przygotować, a ich smak zna i kocha każdy bez wyjątku. Dzisiaj podzielę się z Tobą przepisem na proste kruche ciasteczka z dżemem, które dosłownie rozpływają się w ustach. W przypadku takich domowych ciastek najlepiej nadaje się dżem truskawkowy, śliwkowy lub malinowy.
Składniki
Mąka pszenna – 400 g
Masło – 200 g
Cukier – 250 g
Jajko – 3 sztuki
Cynamon – 25 g
Dżem – 150 g
Cukier puder – 50 g
Orzechy włoskie – 150 g
Sól – 1 szczypta
Przygotowanie
Oddziel białka od żółtek, a następnie ubij żółtka. Dodaj mąkę do miski, przesiewając ją przez sito. Następnie zrób zagłębienie pośrodku i wlej ubite żółtka. Dodaj do mieszanki cukier, masło o temperaturze pokojowej, sól i cynamon. Wymieszaj składniki i zagnieć ciasto, a następnie przechowuj w lodówce przez 30 minut. Zmiel orzechy.
Wyjmij ciasto i uformuj z niego małe placki. W każdym zrób wnękę po środku. Połóż ciastka na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem i posyp orzechami.
Połóż dżem w ciasteczkach.Piecz ciastka przez 15–20 minut w temperaturze 220 stopni. Po wyłączeniu piekarnika poczekaj, aż ciasteczka całkowicie ostygną. Przed podaniem posyp ciasteczka cukrem pudrem.
Gotowanie tego deseru nie zajmie dużo czasu, a ich smak mimo to jest obłędny. Zamiast orzechów możesz użyć np. wiórek kokosowych. Dzieci będą zachwycone, jeśli zaprosisz je do wspólnego przygotowania tych pysznych ciasteczek. Spróbuj!