I ten pyszny w kilka chwil deser ląduje na Twoim stole: Śmietanka, twarożek, sok z mandarynek, żelatyna…
751
Są desery, które idealnie nadają się na święta lub imprezy – składają się z sezonowych składników lub oddają ogólną atmosferę uroczystości. Za jeden z nich można uznać mandarynkową Panna cotte.
Przygotowuje się ją szybko, a wygląda bardzo efektownie. Panna cotta ozdobi każdy stół i pokochają ją nie tylko dzieci, ale także i dorośli.
Składniki
Śmietana kremówka – 300 ml
Mleko – 30 ml
Sok z mandarynek – 400 ml
Twarożek – 50 g
Cukier – 60 g
Cukier waniliowy – 1 łyżeczka
Żelatyna – 20 g
Starta skórka z mandarynki – 1 łyżeczka
Woda – 30 ml
Przygotowanie
Najpierw przygotuj kremową warstwę. Zalej połowę żelatyny 50 ml zimnego soku i pozostaw do spęcznienia. W rondlu połącz mleko, śmietanę, 100 ml soku, twarożek, cukier waniliowy i połowę zwykłego cukru. Włącz mały ogień, dodaj startą skórkę z mandarynki i ciągle mieszając doprowadź do wrzenia.
Usuń kremową masę z ognia, dodaj żelatynę i dobrze wymieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia. Wlej masę do salaterek lub szklanek i wstaw do lodówki na około godzinę, aby zastygły.
Aby przygotować galaretkę z mandarynki, zalej drugą część żelatyny 50 ml soku i pozostaw na 30 minut. W osobnym rondlu połącz 200 ml soku, wodę i pozostały cukier, zagotuj i dodaj żelatynę. Dobrze wymieszaj i trochę ostudź.
Wyjmij desery z lodówki i ostrożnie wlej ostudzoną galaretkę mandarynkową na wierzch. Upewnij się, że warstwy nie mieszają się ze sobą.
Wstaw deser do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Gotową Panna cotte możesz ozdobić kawałkami mandarynek, startą czekoladą lub wiórkami kokosowymi. Smacznego!