Bez mąki, doskonałe w smaku: Owsiane ciasto – cała rodzina oszalała. Przepis.
1 667
Upiecz ciasto z płatków owsianych i owoców, które nie zawiera nawet grama mąki. Wypróbuj ten fantastyczny przepis, a na pewno się w nim zakochasz.
Zalety płatków owsianych:
Obniżają wysoki poziom cholesterolu we krwi i wysokie ciśnienie krwi
Profilaktyka chorób układu krążenia
Normalizują poziom indeksu glikemicznego
Wspomagają dobre trawienie, łagodzą bóle brzucha
Eliminują wzdęcia i zaparcia
Zapewniają regularne opróżnianie
Oczyszczają jelito grube z niepożądanych substancji
Wspomagają jakość kości i stawów
Poprawiają jakość zębów, paznokci i włosów
Profilaktyka osteoporozy
Wspomagają hematopoezę, zapobieganie anemii
Pozytywnie wpływają na układ nerwowy, likwidują stres
Wspomagają koncentrację, uwagę i jakość snu
Do ciasta potrzebujemy:
200 g płatków owsianych
400 ml mleka
2 jajka
40g cukru (lub cukier trzcinowy lub miód)
szczypta soli
10 g proszku do pieczenia
1 jabłko
50 g jagód
Przygotowanie:
Dodaj mleko do płatków owsianych. Pozostaw na 5-10 minut.
Dobrze ubij dwa jajka. Dodajemy też cukier, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszaj. Ubite jajka dodać do płatków owsianych. Posmaruj naczynie do pieczenia masłem. Włóż ciasto do naczynia do pieczenia. Dodaj 50 g dowolnych owoców. Ja używam jagód.
Pokrój masło na małe kawałki i ułóż na wierzchu ciasta. Umieścić w nagrzanym piekarniku do 180°C na 40 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mu trochę ostygnąć. Życzymy smacznego! 🙂