Drożdżowe jabłkowe bułeczki to idealny posiłek na każdy dzień. Świetnie nadają się na śniadanie, na piknik, czy do pracy. Są słodkie, a przede wszystkim sycą na bardzo długo. Idealnie sprawdzą się jako drugie śniadanie do szkoły dla dzieci. Do ich przygotowania wystarczy tylko pół godziny, a słodkości pozostaną w twoim domu nawet na kilka dni.
Przygotuj głęboką miskę, w której połączysz ze sobą mleko, 3 łyżki cukru i drożdże. Kiedy uzyskasz jednorodną masę, odstaw mieszaninę na 10 minut. W tym czasie w osobnym naczyniu ubij 1 jajko i wanilie. Następnie powoli przesiej do naczynia mąkę. Dodaj sól i miękkie masło.
Całość dobrze zagnieć i dodaj mieszankę drożdżową. Po jej dodaniu, uformuj ciasto jeszcze raz. Będzie gotowe kiedy nie przyklei się do dłoni. Uformuj z niego kulę, wstaw do miski i nakryj folią spożywczą. Następnie pozostał masę na 1-2 godziny. W tym czasie powinno odpowiednio urosnąć i zwiększyć swoją objętość dwukrotnie.
Przygotowanie nadzienia zacznij od obrania i pokrojenia drobno w kostkę jabłek. Duś je na średnim ogniu na patelni. Możesz je posypać cukrem lub sokiem z cytryny oraz dodać rodzynek. Kiedy wyparuje cały sok powstały z jabłek dodaj cynamon i pozostaw całość pod pokrywką, aż do ostygnięcia.
W międzyczasie zagniecione wcześniej ciasto, podziel na małe kawałki i uformuj z nich kulki. Tak ułożona masa powinna zostać zawinięta w folię i odstawiona na 15 minut. Kolejno posyp przygotowaną powierzchnie mąką i ułóż na niej kulki, a na środku połóż nadzienie. Uformuj z kulki bułeczkę, w ten sposób aby nadzienie nie wydostało się ze środka. Piecz w piekarniku przez 15-20 minut w 180 stopniach. Podawaj lekko schłodzone.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.