Nawet początkującym wyjdzie piękny, niesamowity wypiek: Najprostszy przepis na wietrzniki, jaki kiedykolwiek poznałaś.
1 603
Przepis na doskonałe, a zarazem proste wietrzniki. Są fantastycznie smaczne i nawet początkujący potrafi je przygotować. Według tego przepisu są naprawdę pyszne.
Składniki:
300 ml wody
150 g masła
150 g mąki półgrubej
szczypta soli
4 całe jajka
Krem:
1 opakowanie budyniu
400 ml mleka
1 opakowanie śmietany
Przygotowanie:
Przygotuj garnek o grubszych ściankach. Zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli. Roztop masło, zagotuj i dodaj mąkę. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. To w zasadzie tak, jakbyśmy chcieli podsmażyć ciasto, ale i tak trzeba mieszać, żeby ciasto się nie przypaliło i łatwo odklejało od ścianek.
Gdy ciasto jest połączone, pozwól mu ostygnąć. Stopniowo dodawać 4 całe jajka. Stopniowo dodawaj do ciasta, aby składniki się połączyły. Wkładamy ciasto do worka cukierniczego i formujemy wietrzniki na papierze do pieczenia.
Papier z wietrznikami smarujemy wodą. Piec w 180 stopniach przez 15-20 minut. Zagotuj budyń z mlekiem na śmietankę, a gdy ostygnie, wymieszaj z ubitą śmietaną.
Pokrój upieczone schłodzone wietrzniki i wypełnij śmietaną. Jeśli nie chcesz robić budyniu, możesz po prostu napełnić je bitą śmietaną, jest to jeszcze łatwiejsze i szybsze. Życzymy smacznego! 🙂