Placki ziemniaczane według przepisu Magdy Gessler. Zakochasz się w nich od pierwszego spróbowania.
2 765
Placki ziemniaczane to doskonały pomysł na obiad. Są niezwykle proste w przygotowaniu, tanie i bardzo smaczne.
Jeżeli jesteście fanami tego dania, mamy dla Was przepis na pyszne placki ziemniaczane według Magdy Gessler!
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 cebule
2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
2 jajka
2 – 3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka śmietany (opcjonalnie)
sól i pieprz
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz i razem z cebulą zetrzyj na tarce. Uzyskaną w ten sposób masę wylej na sito o drobnych oczkach i dobrze odciśnij. Odcedzony sok zachowaj – przyda się za chwilę. Następnie wymieszaj masę z jajkami, mąką i czosnkiem. Odlej zachowany sok tak, aby na dnie miski została tylko skrobia ziemniaczana. Dodaj ją do masy wraz ze śmietaną. Przypraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj. Smaż na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
W zależności od upodobań placki możesz podawać z jogurtem, śmietaną czy cukrem. Smacznego!