Aromatyczne i wykwintne pomidorki – tak przygotowane królują zawsze na moim imieninowym stole.
1 008
Fantastyczna świeża, aromatyczna i zdrowa przekąska. Tak przygotowane pomidory królują zawsze na moim imieninowym stole.
Poznaj ten prosty przepis i spraw swoim bliskim miłą niespodziankę rodem z gorącej Italii. Pomidorki sprawdzają się również jako dodatek do dań głównych, w tym ryb i mięs.
Czego potrzebujesz:
świeże pomidory (około 2kg)
cukier (100g)
papryka czerwona (2 sztuki)
czosnek (2 główki)
pietruszka (ok 60g, można więcej)
ocet (60ml)
olej roślinny (60ml)
sól (2 łyżki)
Jak przygotować:
Pomidory dokładnie umyj, oczyść z łodyg i pokrój w półksiężyce. Całość włóż do słoika i odstaw.
Następnie usuń nasiona z papryki i pokrój ją w plasterki. Czosnek obierz i grubo posiekaj. Pietruszkę poszatkuj. Wszystkie składniki wrzuć do miksera, dodaj olej i ocet, a także przyprawy (cukier i sól). Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Tak powstałą marynatą zalej pomidory w słoiku, a następnie okręcaj naczynie, by wszystkie warzywa były otoczone zalewą.
Słoik odstaw do lodówki, najlepiej do góry dnem. Pomidorki będą gotowe już na drugi dzień. Smakują wyśmienicie!