Babeczka po fińsku – jeszcze nie jadłam tak dobrej. 25 min i gotowe.

Lekka, delikatna i niezwykle smaczna – to atuty babeczki pieczonej na fiński sposób. Ciasto jest niezwykle proste w przygotowaniu, nie wymaga dużego nakładu czasu, zatem możesz przygotować je praktycznie w każdej chwili. Będzie idealnym przepisem na deser lub ciasto do porannej kawy.

Potrzebne składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 200 g kwaśnej śmietany (ewentualnie kefir lub jogurt)
  • 2 surowe jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Przy użyciu miksera, bardzo dokładnie ubij jajka z cukrem. Do tego wsyp kolejno mąkę, łyżeczkę proszku do pieczenia i kwaśną śmietanę bądź jej zamiennik. Całość starannie wymieszaj do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

Przygotuj formę do pieczenia, nasmaruj olejem i obsyp mąką lub bułką tartą. Alternatywnie możesz użyć papieru do pieczenia – też się sprawdzi. Ciasto przełóż do naczynia i wstaw do nagrzanego piekarnika (ok. 180 stopni). Piecz przez  20 minut. Po wyciągnięciu czekamy, aż ciasto ostygnie i gotowe! Babeczkę możesz udekorować cukrem pudrem, owocami lub polewą. Pyszny deser gotowy!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!