Domowa babeczka z dżemem – nie skorzystasz już z innych przepisów. Szybka w przygotowaniu, najlepsza jaką jadłam
1 418
Dzisiaj mam ochotę na babeczkę z dżemem. W swoich zbiorach mam świetny przepis, zaraz go wspólnie wypróbujemy.
Musimy przygotować:
2 jajka,
około 100 ml mleka,
50 g cukru,
cukier waniliowy (8 g),
proszek do pieczenia (16 g),
50 ml oleju najlepiej słonecznikowego,
200 g mąki pszennej,
20 g masła,
ulubiony dżem,
wiórki kokosowe (jak ktoś lubi).
Jak już wszystkie produkty zgromadzimy, przystępujemy do przygotowania babeczki.
Całe jajka należy wymieszać z cukrem waniliowym i cukrem. Następnie dolewamy mleko i ponownie mieszamy, olej słonecznikowy i mieszamy.
Mąkę i oczywiście mieszamy, a na końcu proszek do pieczenia i co?… mieszamy.
Mała foremkę keksową smarujemy masłem i obsypujemy mąką, a następie wylewamy do niej połowę (zamieszanego) przygotowanego ciasta.
Jego wierzch smarujemy dżemem i przykrywamy drugą połową ciasta. Wstawiamy ciasto do nagrzanego do wysokości 180˚C piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Jeśli lubimy wiórki kokosowe to wierzch ciasta możemy nimi posypać.
Deser świetnie smakuje do kawy lub ulubionej herbaty.