Ten przepis to mój hit imprezy. Zrób ten schab po bałkańsku na obiad, a Twoja rodzina Ci podziękuje.
Kuchnia bałkańska słynie na całym świecie ze względu na swoje bogactwo smaków. Chcecie skosztować nowej wersji schabu duszonego z papryką i pomidorami?
Ta potrawa jest stworzona dla Was! Nie tylko świetnie się prezentuje, ale też doskonale smakuje. W dodatku można ją spożywać o różnych porach dniach w towarzystwie ryżu, kaszy, ziemniaków, a nawet chleba.
Składniki:
- 500-600g schabu bez kości;
- mąka pszenna do przyprószenia schabu;
- 2 czerwone papryki;
- pomarańczowa papryka;
- żółta papryka;
- 2 średnie cebule;
- 250 g pieczarek;
- 3 duże kiszone lub konserwowe ogórki;
- 2 puszki pomidorów krojonych bez skórki;
- ząbek czosnku;
- łyżeczka słodkiej papryki;
- szczypta pieprzu chilli cayenne;
- pół łyżeczki majeranku;
- sól i pieprz do przyprawienia;
- do smażenia: olej rzepakowy.
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania warzyw. Papryki myjemy, suszymy, dokładnie czyścimy i pozbywamy się nasion, a następnie kroimy w cienkie paski. Cebule obieramy i kroimy w piórka, a czosnek drobno siekamy. Pieczarki i ogórki kroimy w niezbyt cienkie plasterki.
W dalszej kolejności należy przygotować schab. Należy go umyć, osuszyć, przygotować plastry takie same, jak do schabowym, a następnie pokroić je w paski. Następnie doprawiamy je słodką papryką, majerankiem, szczyptą pieprzu chilli cayenne, soli i czarnego pieprzu.
Tak przygotowane kawałki schabu należy otoczyć w mące pszennej. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy mięso aż lekko się zarumieni. Następnie odkładamy je na bok.
Tłuszcz, który powstał po smażeniu schabu, należy uzupełnić olejem i rozgrzać. Wówczas wrzucamy na niego cebulę i smażymy aż się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek, a minucie dokładamy pieczarki. Trzeba jednak pamiętać, że zawierają one w sobie dużo wody.
Dlatego całość smażymy do momentu aż woda całkowicie odparuje. Po tym należy je podsmażyć jeszcze chwilę i dorzucić mięso wraz z papryką. Taką mieszankę smażymy kilka minut do momentu aż papryka zrobi się miękka, a schab ciepły. W dalszej kolejności dodajemy pomidory z puszki i pokrojonego ogórka.
Teraz pozostało duszenie całego dania. Należy to robić pod przykryciem nie dłużej niż kwadrans. Po zdjęciu pokrywki należy ocenić stan potrawy. Jeżeli będzie tego wymagać, to podgrzewamy ją nadal do momentu aż sos zgęstnieje i odparuje nadmiar wody. Na koniec można ją jeszcze doprawić, aby smak był bardziej wyrazisty.