Odkąd znam ten przepis – nie chcę innego. Przepis na miękkie i bardzo soczyste mięso – ten przepis jest z nami od 25 lat.
2 874
Polacy to naród znany z tego, że mięso często gości na naszych stołach.
Jednak ile można jeść schabowego lub kotlety mielone. Tak, wiem pewnie sporo, ale może pora spróbować czegoś nowego. Coś, co pozwoli na to, że nasz obiad po raz kolejny zostanie zjedzony do końca, a bliscy poproszą o dokładkę. Nie wierzysz? To wypróbuj ten przepis.
Przygotuj:
700 mililitrów wody;
6 kawałków mięsa, może to być wieprzowina, indyk lub wołowina;
2 ząbki czosnku;
olej;
sól;
ulubione przyprawy do mięsa;
2 łyżki mąki.
Wykonanie:
Plastry mięsa dokładnie umyj i wysusz. Na patelni rozgrzej olej. W międzyczasie obtocz plastry mięsa w mace. Wrzuć na patelnię i obsmaż z obu stron. Zajmie ci to jakieś kilka minut. Następnie zdejmij mięso z patelni i odłóż na talerz, Możesz wcześniej wyłożyć talerz ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru oleju z mięsa.
To, co zostało na patelni, przyda ci się później. Na pozostawiony tłuszcz wrzuć czosnek, który wcześniej pokroiłeś. Podsmażaj go przez 2 minuty. Nie przypal! Dodaj pozostałą po obtaczaniu mięsa mąkę. Znowu podsmażaj przez 2 minuty. W trakcie zmniejsz gaz, bo mąka z czosnkiem mogą się szybko przypalić.
Dolej wodę i wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj przyprawy wedle uznania, Możesz oczywiście spróbować. Teraz delikatnie przełóż mięso do naczynia żaroodpornego i polej przygotowanym sosem. Lepiej lać sos wprost na mięso. Następnie nagrzej piekarnik do 200 stopni.
Wstaw mięso z sosem i piecz około pół godziny. Podawaj z ziemniakami, purée bądź frytami. Smacznego!