Kto by pomyślał, że przepis na rogaliki na wodzie może być tak prosty i dostępny dla wszystkich. W dodatku nie zawierają one w sobie jaj i mleka! Nie jest trudno skusić się na ten przysmak, tym bardziej że ciasto, z którego je przygotowano, jest tak chrupiące i pyszne. Już nie wspominając o dobranym pod własny gust nadzieniu.
1. Pierwszą czynnością jest rozpuszczenie drożdży w wodzie, najlepiej letniej. Do powstałej mieszanki dodajemy cukier, a także szczyptę soli. Osobną miskę wykorzystujemy do przesiania przez sito mąki, tak by była, jak najbardziej gładka. Tak przygotowaną mąkę należy dodać do wcześniej zrobionej mieszanki wraz z olejem. Zagniatamy ciasto i pozostawiamy je na 30 minut w ciepłym miejscu.
2. Kolejnym krokiem jest podzielenie powstałego ciasta na 3 części. Każdą z tych części formujemy w kulkę i rozwałkowujemy tak, by zachowała swój okrągły kształt o grubości około 5 mm. Powstałe kawałki kroimy na równe 8 części jak w przypadku pizzy.
3. Na trójkątnym kawałku wyciętego ciasta umieszczamy dżem bądź inne dowolne nadzienie, mniej więcej w objętości jednej łyżeczki. Ostrożnie zwijamy krawędzie, tak, by nie wypłynęło z ciasta. Następnie rozciągamy wąski koniec ciasta i zwijamy je w rogalik.
4. Tak zrobione rogaliki przekładamy na blaszkę posmarowaną prędzej olejem roślinnym i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 20 minut.
5. Rogaliki można podawać posypane cukrem pudrem bądź polewą. Smacznego!
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.