2 jabłka, 3 jajka i mleko… Ten przepis na ciasto budyniowe z jabłkami jest obowiązkowy.
4 197
To jabłkowe ciasto budyniowe jest świetne na każdą okazję, ale równie dobrze sprawdzi się do porannej kawy lub codziennej herbaty. Ten pyszny, kremowy deser z jabłkami rozpływa się w ustach.
Składniki na krem
1 jajko.
250 ml mleka,
50g cukru granulowanego
1/2 funta cukru waniliowego
15 gramów skrobi kukurydzianej
Składniki na ciasto
2 jajka,
100 ml mleka w temperaturze pokojowej,
100g cukru granulowanego
200g mąki pszennej
1/2 funta cukru waniliowego
2 mniejsze jabłka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jak przygotować:
Jajko zmiksować z mlekiem, kryształkami, skrobią. Następnie ugotować budyń. Natychmiast przykryj masę folią spożywczą, aby zapobiec tworzeniu się kożucha. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Cukier i jajka zmiksować razem na ciasto. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.
Ciasto wymieszać z pokrojonymi jabłkami. Wyłożyć ciasto do wyłożonej pergaminem formy do pieczenia. Za pomocą lamówki do ciasta uformować kratkę nad kremem.