Moja babcia dała mi eliksir odpornościowy. Używaj go codziennie, aby zapomnieć o chorobie. Oto przepis
Można go dodawać do sosów i potraw mięsnych. Jego smakiem zachwyciło się wielu smakoszy i entuzjastów kulinarnych.
Chrzan, rzadkie warzywo, może pomóc w objawach wielu chorób i dolegliwości. Wyjątkowe właściwości chrzanu znane są od wielu pokoleń. Nic więc dziwnego, że nasze babcie potrafiły przyrządzać z niego domowe syropy i przeciery. Ten przepis warto przypomnieć sobie z dzieciństwa i zrobić go ponownie.
Wyjątkowa mieszanka chrzanowa
Przecier, który powstał na bazie miodu chrzanowego i miodu, może być stosowany jako domowy środek poprawiający zdrowie i wspomagający odporność. Dla wzmocnienia antyoksydacyjnego można dodać do tego przecieru imbir lub cytrynę.
Jest łatwy do wykonania i ma niesamowite właściwości.
- Chrzan i inne przyprawy mają wiele zalet
- Wspiera i wzmacnia twój system odpornościowy
- Jego właściwości przeciwzapalne sprawiają, że jest antyseptyczny.
- Oczyszcza krew z substancji przemiany materii
- Zapobiega chorobom serca
- Obniża i reguluje poziom cholesterolu we krwi.
- Podwyższa ciśnienie krwi, dlatego jest dobrym wyborem dla osób z niedociśnieniem.
- Wzmacnia i oczyszcza naczynia krwionośne.
- Zawarte w nim polifenole chronią komórki przed działaniem wolnych rodników.
- Oczyszcza drogi oddechowe z nadmiaru śluzu.
- Ma działanie moczopędne i zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie.
Składniki potrzebne do wykonania chrzanowego purée:
- 250g chrzanu,
- 200g wysokiej jakości miodu, najlepiej w postaci płynnej
- Sok z 1 cytryny.
- Imbir 3cm
Sposób przygotowania:
Obrać korzeń imbiru i korzeń chrzanu. Chrzan zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą. Mieszankę odstawić na pół godziny do ostygnięcia. Odcedzić płyn i przecedzić go przez ściereczkę. Mieszankę dobrze wymieszać z miodem i sokiem z cytryny.
Przecier ten dostarczy wielu korzyści zdrowotnych i poprawi Twoje samopoczucie. Chrzan można również stosować w leczeniu konkretnych schorzeń, takich jak ból gardła, zapalenie płuc lub chore oskrzela.
Sok do picia na drogi oddechowe
Chrzan jest niezwykłym środkiem, który zapobiega chorobom dróg oddechowych i oczyszcza je z nich.
Sposób przygotowania:
Obierz korzeń chrzanu, a następnie zetrzyj go na tarce o grubych oczkach. Dodaj 150g miodu do korzenia chrzanu i umieść w słoiku. Nałóż pokrywkę na słoik i pozostaw do ostygnięcia w ciepłym miejscu. Sok można przecedzić przez sito i gotowe.
Syrop może być przechowywany w lodówce przez około 6 dni. Aby uzyskać najsilniejszy efekt, zaleca się spożywać 1 łyżeczkę syropu 3 razy dziennie. Chrzan może być bardzo ostry, dlatego nie należy podawać go dzieciom i osobom z problemami żołądkowymi.
Chrzanowy przecier na ból gardła przygotowany w domu
Potrzebujesz tylko miodu i chrzanu, aby zrobić pastę, która może szybko złagodzić stan zapalny w gardle. W miseczce wymieszaj starty chrzan i 2 łyżki miodu. Umieść w słoiku. Łyżeczka trzy razy dziennie przyniesie niesamowitą ulgę w bólu gardła.
Comments