Ciasteczka z dżemem wg tego przepisu wychodzą obłędnie. Szybko i pysznie – już nie kupuje sklepowych
3 039
Lubisz słodkie przekąski, ale wolisz unikać tych kupionych w sklepie? Chcesz mieć pewność, że jedzone ciasteczka są zdrowe i wiesz, z czego się składają?
Jeśli tak, to koniecznie zobacz ten przepis na przepyszne ciasteczka z dżemem! Tak dobrych nie kupisz w żadnym sklepie. Zobacz, jakich produktów potrzebujesz i zaskocz swoją rodzinę domowymi wypiekami!
Składniki na ciastka:
250 g mąki pszennej
120 g masła
125 g kwaśnej śmietany
1 łyżka stołowa cukru
100 g ulubionego dżemu (u mnie sprawdza się truskawkowy)
10 g cukru wanilinowego
skórka z pomarańczy
cukier puder
Przygotowanie:
Wyjmij ciasto z lodówki, aby te miało pokojową temperaturę. Gdy będzie już miękkie, wymieszaj je z cukrem wanilinowym, cukrem białym, skórką pomarańczy i kwaśną śmietanką.
Do miski dodaj także mąkę i zacznij zagniatać ciasto. Wyrobione ciasto podziel na dwa kawałki, zawiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na 30 minut.
Gdy pół godzinie minie, weź jedną połowę ciasta i rozwałkuj je w kształt prostokąta, a następnie pokrój na paski, które będą szerokie niej więcej na 7 centymetrów.
Na krawędzi każdego prostokątnego kawałka ciasta połóż trochę dżemu, a następnie zawiń w rulon. Długi kawałek ciasta pokrój na mniejsze tak, by powstały małe kostki. To samo zrób z drugą częścią ciasta.
Przygotuj blachę do pieczenia, wyłóż ją specjalnym papierem i umieść na niej wszystkie ciasteczka. Wsadź ciastka do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz je 20 minut.
Na koniec posyp ciastka cukrem pudrem i ciesz się smakiem pysznej przekąski. Smacznego!