Oto przepis na pyszne ciasto czosnkowe z piekarnika. Robię prawie co każdy weekend – smakuje przepysznie.
2 721
W pierwszej kolejności wlej do średniej wielkości miski ciepłe mleko. Dodaj drożdże i cukier, a następnie całość dokładnie wymieszaj.
Po wymieszaniu przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na około 10 minut.
Po upływie czasu zdejmij folię z miski i ponownie dokładnie wymieszaj jej zawartość. Po wymieszaniu powoli dodaj do ciasta przesianą przez sitko mąkę.
Całość zagnieć, a następnie dodaj oliwę i ponownie wszystko zagnieć. Powstałe ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw na około godzinę.
W międzyczasie za pomocą blendera zmiel koperek stopniowo dodając do niego masło i dobrze wymieszaj. Czosnek obierz, pokrój i dodaj do masy z kopru.
W następnej kolejności całość ponownie zmiksuj w blenderze. Po upływie godziny przykryte ciasto wyciągnij z miski na stolnicę lub blat obsypany niewielką ilością mąki i rozwałkuj na cienką warstwę.
Następnie powstały cienki placek z ciasta posmaruj po całości nadzieniem z kopru, czosnku i masła. Posmarowane nadzieniem ciasto zwiń w rolkę i przetnij wzdłuż.