Ciasto „jabłkowy taniec” to z pewnością coś, co warto podać gościom. Ma w sobie same najlepsze składniki, dzięki którym jest ono tak puszyste i rozpływające się w ustach.
Dodatkowo warstwa słodkich jabłek oraz kremowej powierzchni na niej z pewnością zachwyci nie jednego smakosza. Jestem pewna, że ten przepis spodoba się wszystkim fanom domowych wypieków!
Składniki:
- 130g mąki pszennej
- 70g skrobi ziemniaczanej
- 150g cukru
- 220g masła
- 70g margaryny
- 1 jajko
- 2 żółtko
- 1,5kg jabłek
- 500ml śmietany 30%
- 250g jogurtu greckiego
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 100g gorzkiej czekolady
- 5 łyżeczek żelatyny
- 80 ml wody
- 3 opakowania galaretki pomarańczowej (90g)
Jak to zrobić krok po kroku:
W pierwszej kolejności łączymy 100 g miękkiego masła wraz z cukrem i margaryną. Całość mieszamy do uzyskania puszystej masy. Następnie znów wszystko ubijamy i bez przerywania dodajemy 3 żółtka, a następnie 1 białko. Ubijamy mieszankę jeszcze przez około 2 minuty.
Do tak ubitej masy przesiewamy mąkę i skrobię ziemniaczaną. Mieszamy ją mikserem na małej prędkości. Tak przygotowane ciasto przelewamy na blaszkę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm, na którą wyłożyliśmy wcześniej pergamin.
Ciasto pieczemy w 175 stopniach przez około 25 minut. W tym czasie przechodzimy do opłukiwania jabłek. Obieramy je i usuwamy środek. Całość ścieramy na tarce i przenosimy do rondla. Dodajemy do niego pozostałe masło i gotujemy na małym ogniu przez 2 do 3 minut.
Następnym krokiem jest wsypanie 2 galaretek do garnka. Jest też możliwość użycia galaretki cytrynowej, jeśli taką wolisz. Dusimy mieszaninę przez 5 minut. Wszystkie granulki w proszku muszą się dokładnie rozpuścić.
Zdejmujemy rondel z ognia i czekamy, aż zawartość się ostudzi. Powinna wyjść gęsta mieszanka galaretki jabłkowej. Rozprowadzamy ją równomiernie na wcześniej schłodzonym cieście.
Żelatynę zalewamy szklanką wody i podgrzewamy, by się rozpuściła. Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem. Mascarpone mieszamy z jogurtem greckim wraz z cukrem pudrem.
W trakcie mieszania należy stopniowo dodawać wcześniej przygotowaną żelatynę, a także po małych porcjach schłodzonej i ubitej śmietany. Ścieramy czekoladę i dodajemy do kremowej masy. Całość mieszamy.
Tak przygotowaną masę wylewamy na ochłodzoną już galaretkę jabłkową i wkładamy do lodówki. W międzyczasie mieszamy zawartość ostatniej galaretki z wodą.
Galaretkę mieszamy do momentu rozpuszczenia się granulek. W momencie, gdy zacznie gęstnieć, przelewamy ją na ciastko. Ponownie wkładamy do lodówki na około półtorej godziny.