Bezcenny przepis na pyszny deser, dla wszystkich ceniących swój czas: Ciasto kefirowe z rodzynkami.
763
Przepis na to ciasto jest tak prosty, że poradzi sobie z nim nawet dziecko. Przygotowanie zajmie Ci zaledwie 5 minut, a składniki zawsze znajdziesz w swojej kuchni. To najlepsze, szybkie i tak smaczne ciasto, jakie kiedykolwiek jadłam.
Wykorzystany w nim kefir, doda mu lekkości i puszystości, a rodzynki przełamią nudę. Do tego ciasta, możesz również wykorzystać inne suszone owoce, np. suszonej żurawiny. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
2 jajka,
2 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka kefiru naturalnego,
0,5 szklanki cukru,
100 g rodzynek,
1 łyżka masła,
10 g proszku do pieczenia.
PRZYGOTOWANIE:
W wysokim naczyniu, ubij mikserem jajka z cukrem i dodaj kefir.
Nie przerywając miksowania, stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubijaj jeszcze całość przez kilka minut i upewnij, że nie ma w niej grudek i jest gładka.
Na koniec dodaj rodzynki i wymieszaj całość łyżką. Formę wysmaruj tłuszczem i przelej do niej ciasto. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni, przez około 30-35 minut. Smacznego!
Podziel się tym przepisem z przyjaciółmi, a z nami swoimi wrażeniami!
Podoba Ci się ten przepis? Podziel się na facebooku!
[fb_button]