Krakowskie ciasto z pianką: Prosty przepis na ciasto z wykorzystaniem ulubionych owoców, delikatnego musu i kremu budyniowego.
3 459
Następnie dodajemy 3 żółtka i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy cukier. Upewnij się, że ciasto jest gładkie. Dodaj odrobinę wody, jeśli ciasto będzie zbyt kruche.
Piana:
3 białka jaj
125 g cukru pudru
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Białka zmiksować i powoli dodawać cukier puder. Miksować do uzyskania sztywnej piany.
Krem budyniowy
250 ml mleka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100g masła o temperaturze pokojowej
1 saszetka cukru waniliowego
50g cukru
1 żółtko
W misce połączyć mąki, cukier, cukier waniliowy i żółtko. Gęsty krem budyniowy powinien się powoli gotować. Do rozpuszczenia kremu budyniowego użyj niewielkiej ilości masła. Gotowy budyń waniliowy można zrobić łatwiej.
Ciasto upiec w blaszce 20×30 cali wyłożonej papierem do pieczenia.