Ciasto na kefirze – przygotujesz je w 5 min. Szybko i smacznie
24 807
Niespodziewani goście mogą zaskoczyć każdego. Brak możliwości zaoferowania im czegoś słodkiego do kawy lub herbaty bywa dla gospodarza stresujący.
Na szczęście istnieją wyjątkowo proste przepisy na smakołyki. Jednym z nich jest pomysł na ciasto na kefirze z rodzynkami. Wykonanie go jest wyjątkowo proste, a uzyskany przysmak należy do najlepszych opcji zawierających rodzynki.
Stworzone z tego przepisu ciasto będzie puszyste, delikatne i przepyszne. Jego ogromną zaletą jest łatwość i szybkość przygotowania. Ponadto nie wymaga brudzenia wielu naczyń ani zbędnego zamieszania.
Prosty przepis zachwyci zarówno domowników jak i gości. Ciasto doskonale sprawdzi się na co dzień i podczas świąt.
Potrzebne składniki to:
2 jajka,
1 szklanka kefiru,
0,5 szklanki cukry,
2 szklanki mąki pszennej,
100 g rodzynek,
1 łyżka masła,
10 g proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
Stworzenie tego ciasta nie wymaga dodatkowego czasu na wyrośnięcie lub schłodzenie w lodówce, dlatego jego przygotowanie trwa zaledwie kilka minut.
Zacznij od wymieszania blenderem lub mikserem jajek, cukru oraz kefiru. Następnie, stopniowo i powoli, dodawaj mąkę stale mieszając. Ostatnimi dodatkami są proszek do pieczenia i rodzynki, które wystarczy wrzucić do istniejącej już masy i z nią połączyć.
Tak przygotowane ciasto należy wylać do wysmarowanej masłem formy i piec w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut. Smacznego!