Wychodzi zawsze przepysznie: Szwedzkie ciasto migdałowe z kremem maślanym jak w IKEA .

Doskonały przepis na tradycyjny szwedzki deser z delikatnym, chrupiącym ciastem i kremem maślanym. Jest tak fantastycznie, że regularnie przygotowuje go w swoim domu. Za każdym razem dzieci oraz mąż są zachwycone!

Potrzebujesz:

Ciasto:

  • 4 białka jaj
  • 140 g migdałów
  • 80 g cukru

Nadzienie:

  • 4 żółtka
  • 70 g cukru
  • 4 g cukru waniliowego
  • 100 ml śmietany 30%
  • 125 g masła
  • 50 g płatków migdałów do posypania

Dodatkowo:

  • Forma do pieczenia: 20 cm

Oddziel białka i żółtka. Białka ubij ze szczyptą soli i cukru na sztywną pianę. Ręcznie wymieszaj migdały z pianą.

Podziel masę na pół. Każdą część ułóż w osobnej foremce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz przez 20-25 min w 180 C. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie ostrożnie oddziel od krawędzi formy i wyjmij. Wymieszaj żółtka z cukrem i cukrem waniliowym trzepaczką, dodaj śmietanę i przenieś na ogień. Ugotuj gęsty krem, ostudź go pod folią.

Ubij miękkie masło, a następnie dodaj do niego porcjami wcześniej ostudzoną mieszankę.

Gotowym kremem (około 3/4) posmaruj jedno z ciast i przykryj drugim. Wierzch deseru udekoruj resztą kremu.

Na koniec podsmaż migdały na suchej patelni. Posyp nimi całą powierzchnię deseru. Życzę smacznego!

Comments
Loading...
error: Treść zabezpieczona !!