Rodzinny przepis na trójwarstwowe ciasto – lepiej zapisz przepis na święta. Ja robię co niedzielę.
Znajoma podzieliła się ze mną swoim rodzinnym przepisem na wyjątkowe, smaczne i proste w wykonaniu trójwarstwowe ciasto.
Będzie ono idealnym dodatkiem do wielkanocnego obiadu. Ciasto jest delikatne, puszyste i rozpływa się w ustach.
Nadzienie z suszonych moreli i śliwek sprawia, że deser ten jest niezwykle aromatyczny i soczysty. Dodatek warstwy cytrynowej nadaje my przyjemnego, lekko kwaśnego charakteru.
Oprócz tego, że smakuje obłędnie, to jeszcze pięknie wygląda. Jestem pewna, że przygotowując tę słodką przekąskę, zaimponujesz wszystkim swoim gościom i bliskim. Będzie ono idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy.
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 200 gramów masła,
- 60 gramów cukru,
- 100 ml mleka,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na nadzienie:
- 250 gramów suszonych śliwek,
- 20 gramów suszonych moreli,
- 2 cytryny,
- 1 łyżka mąki,
- 6 łyżek cukru.
Przygotowanie:
Suszone morele i śliwki drobno posiekać. Cytrynę pokroić na kawałki i drobno przemielić przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodać cukier, łyżkę mąki i dobrze wymieszać.
Przygotować ciasto. Na tarce zetrzeć zimne masło (najlepiej wcześniej schłodzić je w zamrażalce). Wymieszać z mąką, aż do powstania tzw. okruchów. Odłożyć do oddzielnej miski 2 łyżki, co zostanie potem wykorzystane do posypania całego ciasta.
Dodać cukier, proszek do pieczenia, sól. Wymieszać i wlać mleko. Całość zagnieść i uformować kulę.
Ciasto przenieść na stolnicę lub blat roboczy, uformować rulon i podzielić na 4 części. Jedna z nich powinna być nieco większa niż pozostałe.
Największą część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki naczynia do pieczenia wyłożonego pergaminem.
Na dolnej warstwie rozprowadzić śliwki. Kolejny kawałek ciasta rozwałkować i ułożyć na formie przykrywając nadzienie ze śliwek.
Ułożyć morele i rozprowadzić równo po całej powierzchni. Przykryć kolejną warstwą rozwałkowanego ciasta. Następnie położyć nadzienie z cytryny. Przykryć ostatnią warstwą ciasta.
Posypać całość pozostałymi okruchami z mąki i masła. Piec w piekarniku przez 45-50 minut w temperaturze 180’C.