Często chce się zjeść domowych bułeczek, a nawet domową pizzę. Od dziś jest to możliwe wykorzystując uniwersalną recepturę na zagniatanie w oryginalny i nietypowy sposób drożdżowego ciasta. Dzięki temu coraz częściej będziesz sam piekł domowe produkty.
Ciepłe mleko i wodę wymieszać. W celu prawidłowego rozpuszczenia drożdży, temperatura powinna wynosić ok 40 stopni. Do płynnej mieszanki dodać jeszcze jajko. W osobnym naczyniu wymieszać ze sobą mąkę, cukier, sól oraz drożdże.
Kiedy z wyrobionego ciasta chce się otrzymać słodkie i smaczne bułeczki to dodatkowo można dołączyć jeszcze wanilię, która nada nie tylko pyszny aromat, ale i smak. Do plastikowej torby wsypać suche składniki, a następnie wlać olej roślinny, a także przygotowaną mieszankę mleczną. Należy pamiętać, że z torby musi zejść całe nagromadzone powietrze.
Torbę szczelnie związać i zamknąć. Teraz można zagniatać ciasto co chwilę odwracając torbę w kółka.
Czynność wykonywać przez 10 minut. Jeśli jeszcze nie uzyska się jednorodnej masy – powyższą czynność należy przedłużyć w czasie. Kiedy ciasto jest już dobrze zagniecione, trzeba delikatnie poluzować węzeł na torbie, ponieważ z upływem czasu ciasto będzie rosło aż nabierze dużych rozmiarów.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.