Jak zagniatać ciasto bez brudzenia rąk – genialny sposób, który każda gospodyni powinna poznać

Czy istnieje sposób na zagniatanie ciasta bez brudzenia sobie pięknego maniciure? Okazuje się, że teraz już tak! Poznaj ten niezawodny i sprawdzony sposób!

Często chce się zjeść domowych bułeczek, a nawet domową pizzę. Od dziś jest to możliwe wykorzystując uniwersalną recepturę na zagniatanie w oryginalny i nietypowy sposób drożdżowego ciasta. Dzięki temu coraz częściej będziesz sam piekł domowe produkty.

Składniki:

  • 550 g mąki,
  • 150 ml ciepłego mleka,
  • 150 ml ciepłej, przegotowanej wody,
  • 1 jajko,
  • 7 g suchych drożdży,
  • 4 łyżki roślinnego oleju,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka soli.

Wykonanie:

Ciepłe mleko i wodę wymieszać. W celu prawidłowego rozpuszczenia drożdży, temperatura powinna wynosić ok 40 stopni. Do płynnej mieszanki dodać jeszcze jajko. W osobnym naczyniu wymieszać ze sobą mąkę, cukier, sól oraz drożdże.

Kiedy z wyrobionego ciasta chce się otrzymać słodkie i smaczne bułeczki to dodatkowo można dołączyć jeszcze wanilię, która nada nie tylko pyszny aromat, ale i smak. Do plastikowej torby wsypać suche składniki, a następnie wlać olej roślinny, a także przygotowaną mieszankę mleczną. Należy pamiętać, że z torby musi zejść całe nagromadzone powietrze.

Torbę szczelnie związać i zamknąć. Teraz można zagniatać ciasto co chwilę odwracając torbę w kółka.

Czynność wykonywać przez 10 minut. Jeśli jeszcze nie uzyska się jednorodnej masy – powyższą czynność należy przedłużyć w czasie. Kiedy ciasto jest już dobrze zagniecione, trzeba delikatnie poluzować węzeł na torbie, ponieważ z upływem czasu ciasto będzie rosło aż nabierze dużych rozmiarów.

Ciasto już jest przygotowane, zatem można przystąpić zgodnie z przepisem do wykonania bułeczek czy wykończenia pizzy. Oryginalne ciasto można użyć do dowolnego wypieku. Smacznego!

Comments
Loading...
error: Treść zabezpieczona !!