Marynowana cukinia – przekąska którą każdy pokocha. Chwilka roboty, a jakie to pyszne.

Marynowana cukinia to świetny pomysł na pyszną i zdrową przekąskę w czasie trwania sezonu na te warzywa zawierające wiele cennych witamin. Zapewne zasmakuje ona niejednego domownikowi czy też gościowi podczas letnich spotkań.

Składniki:

  • 500 g cukinii,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki octu,
  • 2 łyżki miodu,
  • 70 g roślinnego oleju,
  • około 6 ząbków czosnku,
  • czarny, mielony pieprz,
  • świeże ulubione zioła do smaku.

Sposób przygotowania:

Cukinię należy dokładnie umyć, a następnie obrać. Jeśli jest ona młoda to można nawet zostawić skórkę. Posiekać ją albo na cienkie plasterki, albo na cienkie paseczki. Odstawić na chwile warzywo, ponieważ wypuści ono wodę.

W tym czasie można przygotować marynatę. Wystarczy czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, a potem połączyć go z miodem oraz z olejem słonecznikowym. Do tej mieszanki wsypać dodatkowo pieprz jak również drobniutko posiekane wybrane zioła.

Wszystko dokładnie wymieszać, aby te składniki dobrze połączyły się ze sobą. Powstałą wodę można już wylać z cukinii i zalać je przygotowaną wcześniej marynatą.

Przekąskę wstawić do lodówki nawet na około 3 godziny, żeby składniki odpowiednio „przegryzły się” ze sobą. Po upływie tego czasu, można już ją serwować do stołu. Smacznego!

Comments
Loading...
error: Treść zabezpieczona !!