Marynowana cukinia – przekąska którą każdy pokocha. Chwilka roboty, a jakie to pyszne.
408
Marynowana cukinia to świetny pomysł na pyszną i zdrową przekąskę w czasie trwania sezonu na te warzywa zawierające wiele cennych witamin. Zapewne zasmakuje ona niejednego domownikowi czy też gościowi podczas letnich spotkań.
Składniki:
500 g cukinii,
1,5 łyżeczki soli,
2 łyżki octu,
2 łyżki miodu,
70 g roślinnego oleju,
około 6 ząbków czosnku,
czarny, mielony pieprz,
świeże ulubione zioła do smaku.
Sposób przygotowania:
Cukinię należy dokładnie umyć, a następnie obrać. Jeśli jest ona młoda to można nawet zostawić skórkę. Posiekać ją albo na cienkie plasterki, albo na cienkie paseczki. Odstawić na chwile warzywo, ponieważ wypuści ono wodę.
W tym czasie można przygotować marynatę. Wystarczy czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, a potem połączyć go z miodem oraz z olejem słonecznikowym. Do tej mieszanki wsypać dodatkowo pieprz jak również drobniutko posiekane wybrane zioła.
Wszystko dokładnie wymieszać, aby te składniki dobrze połączyły się ze sobą. Powstałą wodę można już wylać z cukinii i zalać je przygotowaną wcześniej marynatą.
Przekąskę wstawić do lodówki nawet na około 3 godziny, żeby składniki odpowiednio „przegryzły się” ze sobą. Po upływie tego czasu, można już ją serwować do stołu. Smacznego!