Cukinia jak grzyby – zrób tą pyszną cukiniową przekąskę, a zimą podziękujesz mi za ten przepis.
13 357
Sierpień to miesiąc, w którym na grządkach i stołach króluje cukinia, wtedy to również warto przygotować z niej zimowe przetwory. Przepis na cukinię, która smakiem przypomina marynowane grzyby, jest nie tylko łatwy i szybki, ale też niezwykle oryginalny.
Jak zamknąć w słoikach smak lata, by cieszyć się nim podczas mroźnej zimy? Za pomocą przetworów z cukinii.
Cukinia jak grzyby to słona i lekko pikantna przekąska z nutą słodkiego posmaku, aromatyczna i chrupiąca. Podane w przepisie składniki wystarczą na dwa litrowe słoiki smakołyku.
Składniki:
Półtorej kilo cukinii
4 ząbki czosnku
120 ml octu
20 gr. pietruszki w natce
łyżka soli
łyżeczka czarnego pieprzu
jedna, mała papryczka chili
3 łyżki cukru
120 ml oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
Umytą i pokrojoną w drobną kostkę cukinię umieścić w głębokim naczyniu.Do cukinii dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, cukier, a także olej słonecznikowy.
Papryczkę chili pokroić na pierścienie, natkę pietruszki posiekać, dodać do cukinii, następnie wlać ocet. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, odstawić w chłodne miejsce na około 3 godziny. Słoiki wyparzyć, włożyć do nich cukinię, dokładnie zakręcić szczelnymi pokrywkami.
Do garnka z ciepłą wodą, wyścielonego kuchennym ręcznikiem włożyć słoiki, po doprowadzeniu do wrzenia i gotować około 8 minut.