Słynie z dobroczynnego działania na układ trawienny. Jest bogata w witaminę C oraz rutynę, które przyczyniają się do wzmacniania naczyń krwionośnych. Ponadto zawiera żelazo i potas znane z pozytywnego wpływu na nadciśnienie tętnicze.
Zmniejsza nadmierną lepkość krwi, normalizuje poziom cholesterolu. Ma właściwości chroniące żyły przed zatorami i zakrzepami. Również rozgrzewa organizm oraz ma wpływ na korzystną pracę serca.
Obniża ciśnienie tętnicze we krwi, uszczelnia naczynia krwionośne, podnosi przyswajalność witaminy C, a zawarty w nim potas wzmacnia wydolność mięśnia sercowego.
Podobnie jak miód, zwany jest naturalnym antybiotykiem. Posiada także, wspólnie z poprzednikami, zdolności obniżania ciśnienia we krwi i poprawy trawienia.
Zestawienie tych składników w formie napoju tworzy bombę energetyczną, która obniża poziom cholesterolu, stabilizuje ciśnienie we krwi oraz ogólnie wzmocnia odporność organizmu.
Comments