• jedz pięć porcji dziennie, ale nie przekraczaj 215 g jednorazowo
• pij dwa litry płynów każdego dnia
• codziennie spożywaj od 2000 – 2500 kcal
• jedz więcej zbóż, nasion, warzyw i chudego mięsa
• słodycze jedz nie częściej niż 2 razy w tygodniu
• unikaj picia alkoholu i słodkich napojów oraz nadmiernego solenia potraw
Alkohol i papierosy nie są wskazane w trakcie stosowania diety!
Produkty mleczne spożywaj 2 – 3 razy dziennie. Zwracaj uwagę na prawidłowe proporcje cukru i tłuszczu w przetworach mleczarskich, które wybierasz.
Unikaj tych niskotłuszczowych z dużą ilością cukru oraz tłustych z małą ilością cukru. Mleko w diecie jest bardzo ważne, ponieważ ma dużo wapnia, białka i witaminy D.
Nie krępuj się i wprowadzaj je do diety, ale dopiero w drugim tygodniu stosowania diety. Daj czas organizmowi na przyzwyczajenie się, żeby zaczął działać prawidłowo.
Bardzo ważne jest zmniejszenie ilości soli w pokarmach. Staraj się nie przekraczać dwóch łyżeczek soli w ciągu dnia.
Ważne jest też spożywanie pełnoziarnistego pieczywa. Zdecydowanie odradza się spożywanie białych wypieków oraz białego ryżu, zamień go na brązowy.
Unikaj tłustych i wędzonych produktów. Wszelkiego rodzaju ciast, herbatników, mięsa i konserw rybnych.
Comments