Pyszne ciasto z rozpływającym się w ustach kremem: smakuje lepiej niż z cukierni – przepis szybki i tani
3 759
Przesiej przez sitko mąkę, wymieszaj ją dokładnie z proszkiem do pieczenia oraz solą. Rozpuść w rondelku masło, dodaj do niego mleko i wodę. Kiedy się wszystko zagotuje, wsyp mąkę.
Mieszaj do momentu, aż ciasto zacznie się odklejać od brzegów. Wtedy zdejmij je z ognia i odłóż, aż ostygnie. Po tym czasie dodaj jajka jedno po drugim.
Wymieszaj tę masę, aż stanie się gładka. Oddziel połowę ciasta i wyłóż ją na okrągłą, wyłożoną papierem do pieczenia formę.
Nastaw piekarnik na 200 stopni i piecz przez około 20 minut. Poczekaj, aż ostygnie, po czym upiecz w taki sam sposób drugą połowę.
Krem:
Żeby przygotować krem, do garnka wrzuć jajka, następnie dodaj mleko, mąkę oraz cukier i ugotuj z tych składników gęsty budyń. Za pomocą miksera ubij masło i po łyżeczce dodawaj schłodzony budyń. Krem został zrobiony.
Na foremkę połóż pierwszą warstwę ciasta, potem posmaruj ją kremem budyniowym i przykryj drugą częścią ciasta. Wypiek posyp na górze cukrem pudrem.