Domowa kapusta kiszona w 3 dni – babciny trik. Smaczna i zdrowa.
39 054
Po wypełnieniu połowy słoika ułożyć następny liść laurowy i znów naprzemiennie układać warstwy kapusty i marchwi, aż do zapełnienia słoika. Na wierzch położyć jeszcze jeden liść laurowy.
Kapustę zalać solanką i ubić za pomocą łyżki, rąk lub tłuczka.
Ponieważ w procesie fermentacji solanka może się wylać, słoik należy wstawić do głębokiej miski lub innego naczynia. Pozostawić kapustę w temperaturze pokojowej na 2 dni.
Co jakiś czas mieszać kapustę za pomocą łyżki lub noża, a po dwóch dniach przykryć pokrywką i wstawić do lodówki na jednej dzień.
Po tym czasie domowa kapusta kiszona będzie gotowa do spożycia. Proporcje można zwiększyć i przygotować większą ilość produktu w beczce lub wiadrze. Smacznego!