Cudowny deser domowej roboty – ptasie mleczko, które łatwo zrobić samemu.
41 166
Domowe ptasie mleczko, które łatwo zrobić samemu. Oprócz tego, że deser ten nie zaszkodzi Twojej sylwetce, to jest również niezwykle smaczny!
Składniki
Kefir – 1 l.
Śmietana kremówka- ¾ szklanki
Cukier – 1 szklanka
Żelatyna – 2 łyżki stołowe
Woda – 2 szklanki
Cukier waniliowy – ½ opakowanie
Przygotowanie:
Rozcieńcz żelatynę w ciepłej wodzie i odstaw na 25-35 minut, a następnie na małym ogniu, ciągle mieszając, doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
Kefir, śmietanę, cukier i cukier waniliowy ubij za pomocą miksera. Następnie, kontynuując ubijanie, dodaj żelatynę cienkim strumieniu i ubijaj przez kolejne 4-5 minut.
Otrzymaną masę przenieś do kwadratowej formy i włóż do lodówki na 3-6 godzin.
Po tym czasie deser pokrój na porcje.Możesz wyciąć je również za pomocą zwykłych foremek do ciastek. Smacznego!