Cudowny deser domowej roboty – ptasie mleczko, które łatwo zrobić samemu.

Domowe ptasie mleczko, które łatwo zrobić samemu. Oprócz tego, że deser ten nie zaszkodzi Twojej sylwetce, to jest również niezwykle smaczny!

Składniki

  • Kefir – 1 l.
  • Śmietana kremówka- ¾ szklanki
  • Cukier – 1 szklanka
  • Żelatyna – 2 łyżki stołowe
  • Woda – 2 szklanki
  • Cukier waniliowy – ½ opakowanie

Przygotowanie:

Rozcieńcz żelatynę w ciepłej wodzie i odstaw na 25-35 minut, a następnie na małym ogniu, ciągle mieszając, doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.

Kefir, śmietanę, cukier i cukier waniliowy ubij za pomocą miksera. Następnie, kontynuując ubijanie, dodaj żelatynę cienkim strumieniu i ubijaj przez kolejne 4-5 minut.

Otrzymaną masę przenieś do kwadratowej formy i włóż do lodówki na 3-6 godzin.

Po tym czasie deser pokrój na porcje.Możesz wyciąć je również za pomocą zwykłych foremek do ciastek. Smacznego!

Comments
Loading...
error: Treść zabezpieczona !!