Idealne ciasto na pierogi jest możliwe do uzyskania w bardzo prosty sposób. Klucz tkwi w zachowaniu odpowiednich proporcji oraz dobrym wyrobieniu ciasta. Ciasto podczas gotowania nie powinno się rozlatywać i powinno zachowywać odpowiedni kształt.
Ważnym elementem jest dobrze dobrana mąka. Najlepsza typu 450, ewentualnie 480. Tajemnicą udanego ciasta jest również letnia woda zmieszana z kilkoma kropelkami oleju i solą.
Istnieją również zwolennicy dodawania do ciasta jajka, natomiast sprawia ono, że ciasto staje się twardsze. Pomysł ten przywędrował do nas z Włoch. Jajko w tym kraju dodaje się do makaronów czy ravioli. Zależy nam jednak aby ciasto na pierogi było miękkie, więc w przepisie nie znajdziemy jajka.
Z podanych składników ulepi się ok. 50 pierogów. Wszystko zależne jest od wielkości.
Mąkę typu 450 ewentualnie 480 należy dokładnie przesiać. Przesianie pozwoli na pozbycie się drobnych zanieczyszczeń lub rozbicie mąki jeśli jest ona zbita. Wymieszać razem letnią wodę, sól i olej w osobnym naczyniu. Wymieszane składniki w całości dodać do mąki. Wymieszać delikatnie ciasto przy pomocy szpatułki.
Po wstępnym wymieszaniu ciasta należy zacząć je wyrabiać rękoma. Gdy zauważymy, że ciasto odchodzi od brzegów należy przełożyć je na stolnicę i dalej wyrabiać. Na skutek powstałego ciepła i nacisku ciasto nabiera idealnej konsystencji i staje się elastyczne oraz miękkie.
Idealnie wyrobione ciasto powstaje po upływie ok. 15 minut. Następnie dzielimy ciasto na kilka części. Gdy jedna część jest rozwałkowywana to pozostałe części powinny pozostać pod przykryciem. Ten trik sprawi, że pozostałe części ciasta będą mieć odpowiednią wilgotność.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.