Sałatka Dunajska – super przepis.Moja babcia zawsze mnie częstowała. Oryginalny, unikalny przepis.
1 262
Sałatka Dunajska jest to potrwa, która z pewnością każdemu z nas przypomni smaki dzieciństwa.
Do wykonania tej potrawy wykorzystuje się warzywa oraz odpowiednio przygotowaną marynatę. Sałatka jest odpowiednia nie tylko na różne spotkania okolicznościowe, ale także, jako codzienny posiłek. Do składników, jakich będziemy potrzebowali do przygotowania tej sałatki należy zaliczyć następujące produkty:
dwie łyżki soli,
360 g cukru,
200 ml oleju,
400 ml oleju słonecznikowego,
2 kilogramy papryki,
2 kilogramy pomidorów,
2 kilogramy marchewki,
2 kilogramy cebuli.
Sposób przygotowania:
Przygotowując tą sałatkę należy pamiętać, aby w pierwszej kolejności zacząć od obrania marchwi, cebuli oraz papryki. Gdy już to zrobimy to powinniśmy zająć się pokrojeniem w małe plastry pomidorów, pokrojenia w półpierścienie papryki i cebuli, a także starcia na tarce o grubych oczkach marchewki.
Tak przygotowane warzywa należy umieścić w misce i dodać do nich sól, cukier i olej, a następnie wszystko ze sobą dokładnie wymieszać. W taki sposób wymieszane warzywa trzeba odstawić na około godzinę, aby puściły sok. Po upływie tego czasu trzeba przełożyć warzywa oraz z sokiem do garnka i gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut.
Ugotowane warzywa trzeba potem umieścić w słoikach, zakręcić je dokładnie oraz odstawić w chłodne miejsce do góry nogami. Potrawa ta charakteryzuje się tym, że może być długo przechowywana.