Ciasto twarogowe „Dwa paski” – Rewelacyjny smak. Tak dobrego i zarazem szybkiego ciasta jeszcze nie jadłaś.
492
Chcesz przygotować ciasto, ale nie chcesz za bardzo się męczyć i czekać zbyt długo, aby je skosztować?
Ten przepis na pewno spełni Twoje oczekiwania i zaskoczy Twoje kubki smakowe!
Co będzie potrzebne do przygotowania ciasta?
300 g kruchych ciasteczek (na podstawę. Możesz użyć różnych ciastek, pierników, krakersów, herbatników – kieruj się tym, co najbardziej lubisz!)
200 g śmietany
250 g twarogu
100 g cukru
1 łyżka żelatyny
czekolada do dekoracji (wedle uznania)
75 ml wody
Na początku żelatynę należy umieścić w misce i zalać ją wodą, po czym odstawić mieszaninę na kilka minut. Po upływie krótkiego czasu wlewamy ją do rondla i ogrzewamy na kuchence do momentu, aż żelatyna się rozpuści. Naszym następnym krokiem jest ubicie śmietany wraz z cukrem i twarogiem, dzięki czemu powinniśmy otrzymać lekki krem.
Do powstałego kremu dodajemy wcześniej przygotowaną żelatynę i dokładnie mieszamy.
Następnie w formie umieszczamy pierwszą warstwę ciastek, którą zalewamy kremem – takie czynności powtarzamy trzy razy, aby powstały nam trzy warstwy ciasta. Naszym ostatnim już krokiem w kuchni będzie szczelne przykrycie formy z ciastem folią aluminiową.
Ciasto dla lepszego efektu należy włożyć na noc do lodówki. Kiedy ciasto będzie już według Ciebie gotowe, możesz ozdobić je startymi płatkami czekolady.
Wszystko gotowe! Możesz podać swoje wspaniałe ciasto na przyjęciu, dla gości, ale także zjeść je z rodziną do porannej kawy. Smacznego!