Przepis na pyszny farsz warzywny do naleśników. Na prośbę rodziny robiłam je trzy dni z rzędu.
8 413
Naleśniki z farszem warzywnym to doskonały i smakowity sposób na zdrowy oraz pełnowartościowy posiłek.
Zazwyczaj trudno jest przekonać dzieci do jedzenia warzyw, ale można „przemycić witaminy” zawijając je w cieście naleśnikowym. Taki obiad jest wyśmienity i pełen różnych walorów smakowych.
Dodatkowo jego wykonanie nie jest ani skomplikowane, ani czasochłonne! Wystarczy, że przygotujemy warzywny farsz i nasze ulubione, dowolne naleśniki.
Składniki na farsz:
2 marchewki
2 cebule
3 jajka
100 g twardego sera
2 łyżki oleju
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Na początku, dokładnie umyć i obrać wszystkie warzywa. Marchew zetrzeć na tarce, a cebulę pokroić w drobną kostkę.
Na rozgrzanej patelni z olejem, dusić pod przykryciem przygotowane warzywa, aż staną się miękkie, przez ok. 10 minut. Jeżeli marchew jest zbyt sucha, można dolać kilka kropel wody.
Kiedy warzywa będą odpowiednio usmażone, dodać jajka i wszystko wymieszać. Następnie doprawić całość solą i pieprzem do smaku i gotować przez 5-6 minut, nie zapominając o mieszaniu.
Po tym czasie ściągnąć farsz z patelni i ostudzić. Ser potrzeć na tarce i zmieszać z warzywnym nadzieniem.
Ostatnim krokiem jest przygotowanie naleśników, najlepiej na bazie mąki, jajek i mleka, ale można wykorzystać dowolną recepturę. Farsz nakładać na ciasto i zwijać w rulon bądź składać w kształt trójkąta.