Kurczak po francusku – każdy go uwielbia, dlatego zdradzam przepis. Szybko i pysznie

Zawsze przygotowuję tego kurczaka dla rodziny gdy czas mnie goni. Mimo, że danie przygotowuje się ekspresowo, mięso jest delikatne i soczyste. Gdy serwuję go gościom, zawsze proszą mnie o przepis.

Składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 jajko
  • 2 pomidory
  • 100g twardego sera
  • 2 cebule
  • czarny mielony pieprz i sól do smaku
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego bądź kwaśnej śmietany
  • przyprawy do smaku – możesz dodać bazylię, rozmaryn, majeranek

Zdradzę ci kilka sztuczek, aby piersi po francusku wyszły ci na miarę profesjonalnego szefa kuchni. Istotne jest, żeby zetrzeć cebulę zamiast kroić ją w plastry. Wtedy wydobędziesz z niej najlepszy smak.

Kurczak i ser bardzo dobrze komponują się z bazylią, rozmarynem i majerankiem, dodaj też trochę czarnego pieprzu. Istotne aby nie przesuszyć mięsa w piekarniku – obserwuj je podczas pieczenia, musi być jak najbardziej soczyste.

Przygotowanie

Filet z kurczaka pokrój na cienki plastry i porządnie rozbij. Opłucz każdy kawałek. Posmaruj kurczaka roztrzepanym wcześniej jajkiem i dopraw mięso przygotowanymi przyprawami.

Zetrzyj cebulę na drobnej tarce i pokrój pomidory na cienkie plastry. Zetrzyj ser.  Nałóż na blachę do pieczenia pergamin lub posmaruj ją olejem roślinnym, następnie umieść kurczaka na blasze. Na wierzchu rozprowadź startą wcześniej cebulę i ułóż na niej cienkie plasterki pomidorów. Pomidory posmaruj kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. Całość posyp tartym serem.

Piecz ostrożnie , aż ser uzyska złoty kolor i powstanie rumiana skórka. Uważnie obserwuj proces!
Łatwo przegapić ten moment i wtedy danie będzie zbyt spieczone.

Północno-wschodnia Francja serwuje tę potrawę bez sera. Zamiast niego na wierzchu rozłożone są grube plasterki gruszek.

Nigdy nie eksperymentowałam z gruszkami, jednak myślę, że ananasy lub jabłka świetnie skomponują się ze smakiem soczystego kurczaka z serem. Wystarczy pokroić owoce i ułożyć je na serze tuż przed wstawieniem do piekarnika. Smacznego!

Comments
Loading...
error: Treść zabezpieczona !!