Zawsze przygotowuję tego kurczaka dla rodziny gdy czas mnie goni. Mimo, że danie przygotowuje się ekspresowo, mięso jest delikatne i soczyste. Gdy serwuję go gościom, zawsze proszą mnie o przepis.
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- 1 jajko
- 2 pomidory
- 100g twardego sera
- 2 cebule
- czarny mielony pieprz i sól do smaku
- 1 łyżka jogurtu naturalnego bądź kwaśnej śmietany
- przyprawy do smaku – możesz dodać bazylię, rozmaryn, majeranek
Zdradzę ci kilka sztuczek, aby piersi po francusku wyszły ci na miarę profesjonalnego szefa kuchni. Istotne jest, żeby zetrzeć cebulę zamiast kroić ją w plastry. Wtedy wydobędziesz z niej najlepszy smak.
Kurczak i ser bardzo dobrze komponują się z bazylią, rozmarynem i majerankiem, dodaj też trochę czarnego pieprzu. Istotne aby nie przesuszyć mięsa w piekarniku – obserwuj je podczas pieczenia, musi być jak najbardziej soczyste.
Przygotowanie
Filet z kurczaka pokrój na cienki plastry i porządnie rozbij. Opłucz każdy kawałek. Posmaruj kurczaka roztrzepanym wcześniej jajkiem i dopraw mięso przygotowanymi przyprawami.
Zetrzyj cebulę na drobnej tarce i pokrój pomidory na cienkie plastry. Zetrzyj ser. Nałóż na blachę do pieczenia pergamin lub posmaruj ją olejem roślinnym, następnie umieść kurczaka na blasze. Na wierzchu rozprowadź startą wcześniej cebulę i ułóż na niej cienkie plasterki pomidorów. Pomidory posmaruj kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. Całość posyp tartym serem.
Piecz ostrożnie , aż ser uzyska złoty kolor i powstanie rumiana skórka. Uważnie obserwuj proces!
Łatwo przegapić ten moment i wtedy danie będzie zbyt spieczone.