Pyszny obiad, który masz w chwilę, a pokocha cała Twoja rodzina: Makaron z pysznym sosem grzybowym i kurczakiem.
1 408
Postanowiłam podzielić się z Wami moim ulubionym makaronem. Jest szczególnie popularny wśród moich dzieci, dlatego przygotowuję go przynajmniej dwa razy w tygodniu. Przynieś kawałek Włoch prosto do domu przy stole.
Składniki:
1/2 dużej cebuli
2 piersi z kurczaka
sól
zmielony czarny pieprz
6 grzybów
1 łyżka oliwy z oliwek
Makaron:
woda
sól
200 g makaronu Fettuccine
Sos:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki zmiażdżonego czosnku
1 1/2 szklanki pieczarek
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki parmezanu
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na początek drobno posiekaj cebulę. Piersi z kurczaka pokroić w plastry, na talerzu doprawić solą i pieprzem.
Na desce pokrój grzyby w cieńsze plasterki. Wlej olej na patelnię, dodaj piersi i smaż w średniej temperaturze, aż mięso nabierze pysznego złotobrązowego koloru.
Do gotującej się na kuchence wody dodać sól, makaron i gotować al dente (według czasu wskazanego na opakowaniu). Gotując makaron w międzyczasie przygotuj sos.
Najpierw wlej olej na patelnię, posyp roztopionym masłem, dodaj posiekaną cebulę i podsmaż na średnim ogniu. Gdy cebula stanie się przezroczysta, dodaj pieczarki.
Smaż pieczarki do zrumienienia. Dodać czosnek i smażyć przez 30 sekund mieszając. Następnie dodać śmietanę, mleko, parmezan i dusić na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Do sosu dodać pierś z kurczaka, sól, pieprz i wszystko dobrze wymieszać. Na koniec dodaj ugotowany odsączony makaron. Gdy sos wsiąknie w makaron, rewelacyjne jedzenie jest gotowe i możemy je podawać. Smacznego!