Możesz je również przyrządzić na grillu. Będą stanowić idealny dodatek do dań obiadowych i mięs. Fantastycznie sprawdzą się również jako przystawka. Koniecznie sprawdź nasz przepis!
Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Paprykę pokroić w podłużne paski, a cukinię w większe kawałki (bez usuwania skórki). Bakłażany i pomidory pokroić w grube plastry.
Pieczarki podzielić na połówki. Mniejsze grzyby pozostawić w całości. Tak przygotowane warzywa powinny być podobnej wielkości. Marynatę sojową należy przyrządzić przez dokładne wymieszanie sosu sojowego z drobno posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Przygotować dwa woreczki foliowe. Włożyć jednej do drugiego, a następnie wypełnić warzywami i pieczarkami. Wlać marynatę sojową i mocno zawiązać opakowanie. Wymieszać dokładnie zawartość. Całość pozostawić do zamarynowania na ok. 30-40 minut, co jakiś czas obracając woreczek. Dzięki temu marynata zostanie równomiernie rozprowadzona.
W tym czasie przygotować dużą blachę do pieczenia i wyłożyć ją pergaminem. Układać na niej marynowane warzywa i pieczarki. Piec przez ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 200’C. W połowie czasu pieczenia wymieszać ostrożnie warzywa.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.