Jak dusić kapustę, aby była smaczna i delikatna: kilka cennych wskazówek.

Duszona kapusta to znak rozpoznawczy kuchni słowiańskiej, ponieważ to jedno z najpopularniejszych dań tej kuchni. Zwykle aby ją przygotować korzysta się z czerwonej lub białek kapusty. Kapusta duszona może być serwowana razem z dodatkami m.in. grzybami, kiełbasą czy ziemniakami.

Sprawdzi się również jako odrębna potrawa. Znane są również pozytywne wpływy jedzenia kapusty na organizm człowieka. Dlatego warto poszerzyć swoją wiedzę w zakresie duszenia kapusty czy samego wyboru warzywa podczas zakupów.

Biała kapusta

Odpowiednia biała kapusta powinna charakteryzować się jasno zielonymi świeżymi liśćmi. Najlepiej żeby główka warzywa była twarda.

Aby przygotować białą kapustę należy drobno pokroić marchew oraz cebulę, a następnie podsmażyć je na wcześniej rozgrzanym oleju roślinnym, na patelni lub w garnku. Warzywa należy smażyć do złotawego odcienia, około 5 minut. W tym czasie można pokroić kapustę, dodać na patelnie i smażyć kolejne 5 minut. Potem należy dodać trochę wody, a także świeże pomidory lub ewentualnie pastę pomidorową.

Młoda kapusta potrzebuje około 15 minut duszenia, natomiast czas smażenia zwykłej to nawet 40 minut. Uduszoną kapustę można serwować zarówno na ciepło jak i zimno, z śmietaną czy ziołami…

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!