Smażone mięso po japońsku: Przygotowałam na dwa dni, a poszło w kilka chwil.

Poznaj pyszne mięso po japońsku. Uwielbiam je jeść.

Składniki:

  • 600 g mięsa wieprzowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżka skrobi,
  • 6 łyżek sosu sojowego,
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego,
  • 0,5 łyżeczki imbiru,
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 0,5 łyżeczki kolendry.

Przeciśnięty przez praskę czosnek należy zmieszać z pozostałymi ziołami oraz cukrem. Do tego dodajemy skrobię oraz sos sojowy i całość bardzo dokładnie mieszamy.

Wcześniej opłukane i osuszone mięso należy pokroić na średniej wielkości plastry, które trzeba rozbić. Tak przygotowane mięso zalewamy marynatą. Pozostawiamy na trzy godziny w lodówce, dzięki czemu jego smak będzie wyraźniejszy.

Olej należy wylać na rozgrzaną patelnię. Na niej to będziemy smażyć wieprzowinę. Każdy kawałek mięso należy usmażyć na złocisty kolor. Potem można cieszyć się wspaniałym aromatem i smakiem mięsa, które jest bardzo dobrym dodatkiem do obiadu.

Mięso powinno podawać się z ryżem, który kojarzony jest z kuchnią azjatycką. Jeżeli takowego nie ma pod ręką, to można je swobodnie przyrządzić z gotowanymi lub smażonymi ziemniakami.

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!