W moim domu uwielbiane – Pyszne placki na kefirze. Delikatne i puszyste. Już nie jem chleba.
1 596
Chlebek na kefirze? Brzmi pysznie, prawda?
Jeśli masz dość tradycyjnego chleba, chcesz jeść zdrowiej i smaczniej to mam dla Ciebie przepis idealny i bardzo prosty w przygotowaniu.
Mam do tego przepisu wielki sentyment, gdyż moja kochana babcia, gdy ją odwiedzałam zawsze miała przygotowane dla mnie te pyszne placki… a potem razem je robiłyśmy i nie mogłam się doczekać aż wystygną! Polecam wam ten przepis, bo w moim domu jest on uwielbiany.
SKŁADNIKI NA CIASTO
500 gram maślanki ( obojętnie jaki % zawartości tłuszczu)
1 jajko
2 łyżki oleju
1 łyżeczka sody
około pół kilograma mąki
sól do smaku
50 gram masła
SKŁADNIKI NA FARSZ (opcjonalnie)
duszona kapusta
grzybki
twaróg z ziołami
ziemniaki (piure)
szynka z serem
kiełbaski
PRZYGOTOWANIE
Kefir należy wymieszać z sodą. Do tego dodaj jajko i olej roślinny. Do dużej miski ze składnikami przesyp powoli mąkę (wcześniej najlepiej ją przesiać). Gdy będzie taka konieczność dodaj jeszcze trochę mąki. Ciasto może lekko kleić się do rąk.
Przygotowaną kulkę z ciasta oprósz lekko mąką, przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut. Przygotowane ciasto podziel na około 8 sztuk. Rozwałkuj kawałki ciasta na około 1-1,5cm grubości placki.
Włóż na środek ciastka farsz i zawiń dokładnie każdy róg, pozostaw na 2-3 minuty. Rozgrzej patelnię, dodaj olej i smaż placuszki na kolor złoty z każdej strony.
Patelnię najlepiej przykryć pokrywką, wtedy placki będą najpyszniejsze. SMACZNEGO. Te placuszki idealnie pasują jako przekąska lub danie główne na obiad lub kolację.