Chleb kefirowy bez drożdży i zakwasu – Będzie gotowy za godzinę. Nie sądziłam, że to takie proste.
Pieczenie chleba nie jest wcale takie trudne jak się wydaje. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nasza rodzina będzie zdrowsza, a domowy chleb możemy urozmaicać na różne sposoby według naszych pomysłów.
Jak zrobić żytni chleb bez drożdży?
Chleb żytni, który sami przygotujemy w domu zawiera tylko 117 kalorii na 100 g. Oznacza to, że mogą go zjadać także osoby będące na diecie. Dietetycy i lekarze wiedzą, że ciemny chleb z dodatkiem otrębów potrafi poprawić pracę jelit i oczyścić naczynia krwionośne. Jest szczególnie polecany osobom cierpiącym na cukrzycę i otyłość.
Taki chleb ma naprawdę delikatny smak, jest lekki, a jego przygotowanie nie zawiera dużo czasu. Do tego przepisu użyć można nasiona lnu, a także nasiona dyni lub słonecznika. Z czasem kiedy nabierzecie wprawy możecie kombinować z innymi dodatkami.
Składniki
- kefir (200 ml)
- mąka żytnia (220 g)
- otręby np. owsiane (40 g)
- olej roślinny lub oliwa z oliwek (2 łyżki)
- nasiona kolendry (1,5 łyżeczki)
- sok z cytryny (1,5 łyżeczki)
- sól (1 łyżeczka)
- cukier (1 łyżeczka)
- soda (pół łyżeczki)
- nasiona lnu
- olej roślinny do posmarowania formy
Przygotowanie chleba
Do kefiru dodać sodę i sok z cytryny. Następnie dodajemy sól i cukier. Wszystko razem mieszany, aż kryształki cukru rozpuszczą się. Dodajemy do masy oliwę z oliwek, otręby owsiane (lub inne) oraz nasiona lnu i kolendry.
Przesiewamy mąkę żytnią do masy i zaczynamy wyrabiać ciasto przy pomocy dłoni. Masa powinna być w miarę jednolita, ale może się trochę kleić.
Następnie przenosimy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni i wkładamy chleb na około 40-60 minut.
Comments