Chleb kefirowy bez drożdży i zakwasu – Będzie gotowy za godzinę. Nie sądziłam, że to takie proste.

Pieczenie chleba nie jest wcale takie trudne jak się wydaje. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nasza rodzina będzie zdrowsza, a domowy chleb możemy urozmaicać na różne sposoby według naszych pomysłów.

Jak zrobić żytni chleb bez drożdży?

Chleb żytni, który sami przygotujemy w domu zawiera tylko 117 kalorii na 100 g. Oznacza to, że mogą go zjadać także osoby będące na diecie. Dietetycy i lekarze wiedzą, że ciemny chleb z dodatkiem otrębów potrafi poprawić pracę jelit i oczyścić naczynia krwionośne. Jest szczególnie polecany osobom cierpiącym na cukrzycę i otyłość.

Taki chleb ma naprawdę delikatny smak, jest lekki, a jego przygotowanie nie zawiera dużo czasu. Do tego przepisu użyć można nasiona lnu, a także nasiona dyni lub słonecznika. Z czasem kiedy nabierzecie wprawy możecie kombinować z innymi dodatkami.

Składniki

  • kefir (200 ml)
  • mąka żytnia (220 g)
  • otręby np. owsiane (40 g)
  • olej roślinny lub oliwa z oliwek (2 łyżki)
  • nasiona kolendry (1,5 łyżeczki)
  • sok z cytryny (1,5 łyżeczki)
  • sól (1 łyżeczka)
  • cukier (1 łyżeczka)
  • soda (pół łyżeczki)
  • nasiona lnu
  • olej roślinny do posmarowania formy

Przygotowanie chleba

Do kefiru dodać sodę i sok z cytryny. Następnie dodajemy sól i cukier. Wszystko razem mieszany, aż kryształki cukru rozpuszczą się. Dodajemy do masy oliwę z oliwek, otręby owsiane (lub inne) oraz nasiona lnu i kolendry.

Przesiewamy mąkę żytnią do masy i zaczynamy wyrabiać ciasto przy pomocy dłoni. Masa powinna być w miarę jednolita, ale może się trochę kleić.

Następnie przenosimy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni i wkładamy chleb na około 40-60 minut.

Do tego przepisu nie trzeba używać wcześniej przygotowanego zakwasu co jest dużym plusem. Chleb z mąki żytniej na kefirze jest również bardzo zdrowy i z pewnością posmakuje wszystkim domownikom. Życzymy smacznego!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!