Moja rodzina była zachwycona tym daniem. Gniazda mięsne „Kilimanjaro” -koniecznie zapisz ten przepis.
1 813
Na wstępie należy obrać cebulę oraz czosnek, po czym zetrzeć je drobno na tarce lub dokładnie posiekać. Mięso mieszamy z warzywami, jajkiem oraz mąka. Dodajemy oleju słonecznikowego, papryki, tymianku, posiekanej pietruszki oraz po łyżeczce soli oraz pieprzu. Wszystkie składniki mieszamy wraz z mięsem rękami do uzyskania jednolitej konsystencji.
Po ówczesnym nasmarowaniu rąk olejem, odrywamy kawałek mięso, formujemy z niego kulkę wielkości dłoni, po czym kładziemy ją na blaszce do pieczenia. Analogicznie postępujemy z całą resztą naszego mięsa. Przed włożeniem do piekarnika należy palcem zrobić rowek pośrodku tak, aby kotleciki przypominały wyglądem gniazda dla ptaków. Następnie pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Ziemniaki gotujemy w całości w osolonej wodzie. Po wystygnięciu dodajemy do nich mleko łyżkę soli gałkę muszkatołową oraz masło. Ugniatamy na puree wraz z twarogiem.