Przepis na kotleciki warzywne w 15 min. O wiele lepsze niż jakiekolwiek mięsne.
2 909
Jeśli do tej pory nie słyszałeś o kotlecikach z warzyw lub ich nie próbowałeś, to straciłeś na prawdę dużo. Właśnie dziś masz szansę na naprawienie tego błędu, korzystając z naszego przepisu!
Samo przygotowanie trwa około 15 minut. Tak, tylko 15 minut!
Dobrym rozwiązaniem jest, aby dodać trochę chudego twarogu do przygotowanej masy, wtedy będą one zarówno delikatne, jak i bardziej soczyste.
Składniki:
400g mieszanki warzywnej wedle Twojego wyboru; gęstość masy może się różnić w zależności od wybranych warzyw
3 łyżki mąki, najlepiej pszennej
2 jaja
szczypta soli
szczypta pieprzu
dwie łyżki oliwy z oliwek; jeśli jej nie mamy to może być olej
Przygotowanie:
Warzywa należy podsmażyć bądź ugotować, po czym zmiksować w blenderze lub używając blendera ręcznego. Należy dodać jajka, sól, pieprz i mąkę i dokładnie wymieszać.
Na patelni z dobrze rozgrzaną oliwą lub olejem trzeba rozprowadzić masę, a następnie smażyć ją przez dwie lub trzy minuty na każdej ze stron