Ze śmietaną i skondensowanym mlekiem w 15 minut. Najlepszy kremowy deser na świecie.
927
Świetny pomysł na niewypiekany smakołyk dla gości, do mocnej kawy lub ciemnej herbaty.
Deser jest naprawdę pierwszej klasy, można go przygotować w szklankach, na blasze do pieczenia lub w misce. Krem wykorzystuję również jako nadzienie do innych ciast i deserów, ma doskonały smak i można go łatwo przygotować.
Składniki:
Ciasto:
śmietana – 500 g
1 bita śmietana w sprayu
mleko skondensowane – 300 g
żelatyna – 1 opakowanie
woda – 150 ml
Nadzienie (opcjonalnie):
Ciasteczka maślane
Kawa – do namaczania
Polewa:
250 ml śmietanki do ubijania
200 g czekolady
Przygotowanie:
Przygotuj odpowiednią miskę. Deser możesz zrobić bez ciastek z samym krem. Jeśli chcesz, możesz umieścić warstwę herbatników na dnie miski. Biszkopty można skropić parzoną kawą, mlekiem lub kakao.
Przygotuj krem: Ubij śmietankę. Śmietanę ubić ze skondensowanym mlekiem i bitą śmietaną. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody. Następnie podgrzej na płomieniu do uzyskania jednolitej masy.
Jeśli chcesz, możesz użyć zimnego stabilizatora bezżelatynowego. Wymieszaj rozpuszczoną żelatynę z kremem i wyłóż do miski. Możesz ułożyć warstwę prosto w miskę lub na warstwę ciastek, to zależy od Ciebie. Alternatywnie możesz również nakładać najpierw krem a później herbatniki.
Lukier: Podgrzej śmietankę na ogniu. Czekoladę dodaj do śmietany, mieszając aż się nie rozpuści. Jeśli chcesz, możesz przyspieszyć cały proces w kuchence mikrofalowej. Polej polewą czekoladową. Niech stwardnieje i możemy kosztować.