Ze śmietaną i skondensowanym mlekiem w 15 minut. Najlepszy kremowy deser na świecie.

Świetny pomysł na niewypiekany smakołyk dla gości, do mocnej kawy lub ciemnej herbaty.

Deser jest naprawdę pierwszej klasy, można go przygotować w szklankach, na blasze do pieczenia lub w misce. Krem wykorzystuję również jako nadzienie do innych ciast i deserów, ma doskonały smak i można go łatwo przygotować.

Składniki:

Ciasto:

  • śmietana – 500 g
  • 1 bita śmietana w sprayu
  • mleko skondensowane – 300 g
  • żelatyna – 1 opakowanie
  • woda – 150 ml

Nadzienie (opcjonalnie):

  • Ciasteczka maślane
  • Kawa – do namaczania

Polewa:

  • 250 ml śmietanki do ubijania
  • 200 g czekolady

Przygotowanie:

Przygotuj odpowiednią miskę. Deser możesz zrobić bez ciastek z samym krem. Jeśli chcesz, możesz umieścić warstwę herbatników na dnie miski. Biszkopty można skropić parzoną kawą, mlekiem lub kakao.

Przygotuj krem: Ubij śmietankę. Śmietanę ubić ze skondensowanym mlekiem i bitą śmietaną. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody. Następnie podgrzej na płomieniu do uzyskania jednolitej masy.

Jeśli chcesz, możesz użyć zimnego stabilizatora bezżelatynowego. Wymieszaj rozpuszczoną żelatynę z kremem i wyłóż do miski. Możesz ułożyć warstwę prosto w miskę lub na warstwę ciastek, to zależy od Ciebie. Alternatywnie możesz również nakładać najpierw krem ​​​​a później herbatniki.

Lukier: Podgrzej śmietankę na ogniu. Czekoladę dodaj do śmietany, mieszając aż się nie rozpuści. Jeśli chcesz, możesz przyspieszyć cały proces w kuchence mikrofalowej. Polej polewą czekoladową. Niech stwardnieje i możemy kosztować.

Życzymy smacznego! 🙂

Comments
Loading...
error: Treść zabezpieczona !!