500 ml mleka, budyń, jabłko…Kubki kremowe o smaku karmelowym – koniecznie spróbuj tego deseru
967
Doskonały deser wcale nie musi wymagać ogromnych zdolności cukierniczych i pochłaniać wielu godzin pracy w kuchni. Pyszne karmelowe kubki to prosty przepis, który gwarantuje sukces. Idealne połączenie składników podbije podniebienia Twoich gości!
Będziesz potrzebować:
2 duże jabłka
500 ml mleka
1 łyżka stołowa skrobi kukurydzianej
100 g budyniu karmelowego
pół łyżki masła
1 łyżkę cukru białego lub trzcinowego
cynamon
orzechy włoskie
migdały
Sposób przygotowania:
Jabłka starannie umyj, usuń ich rdzeń, a następnie pokrój w półksiężyce. Połowę z nich wrzuć do blendera (druga połowa posłuży jako dekoracja), dodaj mleko i wszystko razem zmiksuj.
Następnie masę z blendera wlej do miski, dodaj budyń karmelowy, mąkę kukurydzianą, cukier i całość dokładnie wymieszaj. Powstałą masę rozlej do pucharków i poczekaj, aż ostygnie. Następnie wstaw je do lodówki na około 2 godziny.
Pozostawione wcześniej półksiężyce jabłek pokrój w kostkę. W następnej kolejności wrzuć kostki jabłka na patelnię, dodaj cynamon i cukier, a następnie praż je przez kilkanaście minut.
Schłodzone karmelowe pucharki wyjmij z lodówki i posyp je również ostudzonymi kostkami jabłka. Deser jest już gotowy, smacznego!