500 ml mleka, budyń, jabłko…Kubki kremowe o smaku karmelowym – koniecznie spróbuj tego deseru

Doskonały deser wcale nie musi wymagać ogromnych zdolności cukierniczych i pochłaniać wielu godzin pracy w kuchni. Pyszne karmelowe kubki to prosty przepis, który gwarantuje sukces. Idealne połączenie składników podbije podniebienia Twoich gości!

Będziesz potrzebować:

  • 2 duże jabłka
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżka stołowa skrobi kukurydzianej
  • 100 g budyniu karmelowego
  • pół łyżki masła
  • 1 łyżkę cukru białego lub trzcinowego
  • cynamon
  • orzechy włoskie
  • migdały

Sposób przygotowania:

Jabłka starannie umyj, usuń ich rdzeń, a następnie pokrój w półksiężyce. Połowę z nich wrzuć do blendera (druga połowa posłuży jako dekoracja), dodaj mleko i wszystko razem zmiksuj.

Następnie masę z blendera wlej do miski, dodaj budyń karmelowy, mąkę kukurydzianą, cukier i całość dokładnie wymieszaj. Powstałą masę rozlej do pucharków i poczekaj, aż ostygnie. Następnie wstaw je do lodówki na około 2 godziny.

Pozostawione wcześniej półksiężyce jabłek pokrój w kostkę. W następnej kolejności wrzuć kostki jabłka na patelnię, dodaj cynamon i cukier, a następnie praż je przez kilkanaście minut.

Schłodzone karmelowe pucharki wyjmij z lodówki i posyp je również ostudzonymi kostkami jabłka. Deser jest już gotowy, smacznego!

Comments
Loading...
error: Treść zabezpieczona !!