Kurczak po arabsku – niepowtarzalny smak. Proste i niewiarygodnie pyszne. Mój flagowy przepis na każde przyjęcie
1 774
Potrawy z kurczaka nie muszą być nudne! Ten przepis sprawi, że na nowo odkryjesz walory smakowe tego mięsa.
Filet w wersji po arabsku to niedroga potrawa, która z pewnością zaskoczy Cię mieszanką oraz intensywnością smaków. Wypróbuj go koniecznie!
Mięso z kurczaka jest delikatne, kruche, a przy tym zawiera sporą ilość białka. Przygotowując mięso w podany niżej sposób, przyrządzisz rodzinie smaczny oraz pełnowartościowy obiad. Zobacz, jakie to proste!
Potrzebne składniki:
0,5 kg filetu z kurczaka
3 cebule
1 czosnek
2 jajka
60 g masła
50 g mąki
200 ml wody
sól i pieprz
przyprawa do kurczaka
ulubione świeże zioła
1 łyżeczka soku z cytryny
olej słonecznikowy
Przygotowanie:
Filet umyj, oczyść i potnij na porcje kotletów. Przełóż do miski.
Ząbek czosnku drobno posiekaj i zalej sokiem z cytryny oraz wodą. Dodaj do tego poszatkowane zioła, zamieszaj, a następnie wlej do miski z poćwiartowanymi kotletami.
Cebulkę pokrój w kostkę oraz zeszklij na maśle. Przełóż ją do roztrzepanych, surowych jajek. Dopraw solą.
Mięso obtocz w bułce, a w kolejnym kroku zamocz w mieszaninie jajek z cebulką. Tak gotowe kotlety smaż na gorącym oleju do uzyskania złotego koloru.
Teraz rozgrzej piekarnik do 160 stopni. W tym czasie nasmaruj blachę do pieczenia olejem, przełóż kurczaka z patelni do formy i całość zalej pozostałą masą jajeczną.
Piecz przez około kwadrans. Gotowe! Podawaj z ziemniakami lub zestawem świeżych surówek. Smacznego!