Pierś z kurczaka, ser, szpinak… chwilka roboty i pyszne danie ląduje na stole. Moja rodzina uwielbia
16 567
Pierś z kurczaka, to danie, które cieszy się dużą popularnością i najczęściej przyrządzane jest według tradycyjnego przepisu, ale dla przełamania monotonii w kuchni warto podać potrawę w inny sposób.
Przepis na pierś z kurczaka w cieście francuskim, wypełnioną serem i szpinakiem pozwoli zaskoczyć domowników.
Do przygotowania dania potrzebne będą:
Piersi z kurczaka – proponowana ilość: 6 sztuk
Opakowanie mrożonego szpinaku
Żółty ser – 6 plasterków
Ciasto francuskie – sugerowane 3 opakowania
Kwaśna śmietana 18% – 2 łyżki
Masło – jedna łyżka
4 ząbki czosnku
1 jajko
Przyprawy według uznania: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
W pierwszej kolejności należy przygotować piersi z kurczaka i każdą z nich częściowo rozciąć, tak aby powstała kieszonka do wypełnienia farszem. Następnie należy rozmrozić szpinak i smażyć go na maśle przez około 2 minuty.
W trakcie smażenia dodać wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku i przyprawić solą, i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Na koniec, dodać jeszcze śmietanę – farsz do dania będzie już gotowy.
Każdą z piersi należy wypełnić przygotowanym nadzieniem, a na jego wierzch położyć plasterek żółtego sera. Doprawić solą.
Ostatnim krokiem jest przygotowanie ciasta francuskiego – każdy z jego płatów ponacinać z obu stron na paski o grubości około 2 cm, a następnie położyć pierś i zawinąć w ciasto.
Przygotowane piersi ułożyć w naczyniu wyścielonym papierem do pieczenia, posmarowanym rozkłóconym jajkiem. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 40 minut, aż do zarumienienia ciasta.